alcedo_atthis

A Jégmadár az egyik legügyesebben manőverező madár. Leginkább a sziklán érzi jól magát, ha teheti, oda építi a fészkét. Továbbá páratlan dinamikával és pontossággal vadászik a vízben, víz alatt. Mindhárom világot meghódította magának. Ezért választottuk névadónknak!

Forrás: Wikipédia – Jégmadár
http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A9gmad%C3%A1r

A jégmadár (Alcedo atthis) a madarak osztályának szalakótaalakúak (Coraciiformes) rendjébe és a jégmadárfélék (Alcedinidae) családjába tartozó faj.

Igazi halivadék-pusztító. A kis halakat leginkább az ágakról lesi. A vízparton, ahol a bokrok, fák a víz fölé hajlanak, egy-egy kiálló száraz ág legvégére telepedik, és türelmesen, mozdulatlanul lesi a vizet és a benne folyó életet. Amint a pisztráng vagy más hal ivadéka a víz felületét megközelíti, a jégmadár lecsap, csőrének késéles káváival megragadja a prédát, aztán lerázza a vizet, újból egy ágra ül és elfogyasztja zsákmányát. Rendkívül gyorsan emészt, a szálkát, pikkelyt, úszót pedig kiöklendezi. Tarka színe a védekezést és a megtévesztést egyaránt szolgálja. A hasa olyan színű, mint valami száraz levél, a hal tehát nem gyanakszik. A háta viszont olyan, mint a csillogó kék víztükör, ezért felülről nem veszi észre a ragadozó madár. Ahol a patak vagy a holtág mentén nincs a víz fölé hajló ág, ott egy-egy közeli fán vagy földbuckán telepszik meg és néha-néha a víz fölé szállva, a víztükör fölött lebeg.

ELŐFORDULÁSA

Európa, Ázsia és Afrika lakója. Vándorló madár, nem feltétlenül ugyanott fészkel minden évben, de gyakran évek múlva ismét megjelenik korábbi költőhelyén. Kisebb folyók és patakok partján halászik. Erdőszéleken is él.

MEGJELENÉSE

Testhossza 16-17 centiméter, szárnyfesztávolsága 24-26 centiméter, testtömege 34-46 gramm. Zömök testalkatú madár, rövid farokkal és egyenes, hegyes csőrrel. Fejbúbja, tarkója, háta és farka csillogó kék. A szemétől a fülnyílásáig rozsdaszínű folt húzódik, ettől lefelé a nyakán egy kis fehér folt látható. A torkán ugyancsak fehér folt van. A hasa rozsdaszínű. Lába vörös, rövid, ujjai tövükön összenőve.

 1. 1
  Rendszertani besorolása

  • Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
  • Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
  • Osztály: Madarak (Aves)
  • Rend: Szalakótaalakúak (Coraciiformes)
  • Család: Jégmadárfélék (Alcedinidae)
  • Alcsalád: Alcedininae
  • Nem: Alcedo
  • Faj: A. atthis

 2. 2
  Elterjedése

 3. 3
  További információk

A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján
http://discover.iucnredlist.org/species/22683027